Габрово Daily на 3 години – информационният лидер на Габрово

На 17 юни 2017 г. информационният сайт Габрово Daily отпразнува своя трети рожден ден. Следете ни и във Фейсбук тук.

Връщайки се назад към създаването на сайта, ще припомня няколко заявки за новата медия в интервю за в. „100 вести“ от 26 юни 2014 г., които продължават да са неотменна част от редакционната политика и до днес:

„Целта на “Gabrovo Daily” е да бъде модерната медия на нашия град.“

За 3 години Габрово Daily се наложи в нашия град със силно присъствие в онлайн мрежите, с модерна визия и лесен достъп през телефон, защото забързаното ни ежедневие го изисква – медията да предостави бърз достъп до случващото се и да информира хората, където и да се намират – през компютър от работа или вкъщи или на път през смартфон.

„Новата медия прави заявка за качествена и сериозна журналистика, именно затова е търсена аналогията със старата английска преса в шрифта на логото. „Жълтите“, сензационни публикации нямат място в „Габрово Дейли“.“

Габрово Daily не отстъпи в тази си редакционна политика нито веднъж. „Жълтите“ сензации и заглавия може да носят моментно повишаване на трафика, но не са истинска журналистика в полза на обществото. Отказът от такива новини не е жертва или слабост, а осъзнато решение каква е ролята на една модерна медия. Медиите имат информационна и развлекателна функция, но не трябва да забравят и за социалната и образователната си функция. В нито едно заглавие или материал „Габрово Daily“ не си позволява използването на уличен жаргон, на елементарен език.

„Редакционната политика на gabrovodaily.info е да акцентира върху новините за хората, за габровци. Поставям хората в центъра на журналистиката, която ще прави „Габрово Дейли“. От старта на сайта на 17 юни (2014 г. – бел. ред.) новините, в които габровци са постигнали успехи и са завоювали признание, са изключително много.“

Градът – преди всичко това са хората. В ХХІ век човекът, отделната личност е в центъра на дневния ред на обществото – наравно с информацията за инфраструктура, администрация, събития. Ако габровски ученик спечели състезание в която и да е област – изкуства, наука, спорт – това е водеща новина за Габрово Daily с не по-малка стойност от която и да е друга. Това е моето верую, което се отразява и в медията. Габровци заслужават да познават и да се гордеят с постиженията и успехите на своите съграждани. Многократно Габрово Daily е представяло в интервюта и новини габровците, които прославят Габрово. Така се роди и специалната рубрика „Ах, този арт“ – за да направи хората на изкуството видими, популярни, да постави културата и изкуствата сред водещите новини, където им е мястото в едно съвременно общество.

Ще илюстрирам тази редакционна политика на медията с един скорошен пример. Ако футболист като Димитър Бербатов може да си позволи да покани и да покаже успелите деца на България в изкуствата, науката и спорта на националния стадион „Васил Левски“, в праймтайма (най-гледаното време) на национална телевизия, в рамките на футболен мач, събрал световни звезди, то за една регионална медия като Габрово Daily това трябва да е ежедневие и целенасочена стратегия. А сред тези талантливи деца, които видя цяла България, имаше и две габровчета, с които наистина можем да се гордеем.

„Една медия трябва да бъде преди всичко полезна на гражданите.“

Още от самото начало Габрово Daily работи, за да информира обществото по важните теми. В интервюто си от 26 юни 2014 г., когато новата медия е само на няколко дни, давам пример с актуална тогава тема – след трагедията с наводнението във Варна и появата на дарителската кампания „DMS VARNA“, много габровци обсъждаха в социалните мрежи как може да се създаде подобна кампания и за пострадалите в Дряново и Дряновско. Лично се свързах с организаторите на кампанията от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“, и така „Габрово Дейли“ публикува първи съобщението, че средствата от кампанията „DMS VARNA“ ще стигнат и до област Габрово.

На 25 октомври 2014 г. обилен снеговалеж донесе бедствено положение в Габрово. И въпреки че това бяха почивни дни, Габрово Daily следеше и информираше габровци постоянно за обстановката в града. В тези дни трафикът към сайта достигна рекордни стойности.

При кризата с топлоподаването в Габрово през зимния отоплителен сезон 2016-2017 г., Габрово Daily направи водеща тази тема в поредица от статии заради огромния обществен интерес.

Когато габровските майки се организираха в социалните мрежи в подкрепа на нашата съгражданка Мариянна Цакова, майка на 3 деца, която се бори с тежката диагноза рак, Габрово Daily първи отрази нейната история. Свързах се с национални медии и така историята на Мариянна беше отразена в националния ефир на БТВ, Нова, България он еър. След публикуването на новината за Мариянна в Габрово Daily на 2 юни 2017 г., само в рамките на 6 дни, тя стигна до цяла България и бяха събрани по дарителската сметка над 100 000 лв.

Защо Габрово Daily е информационен лидер в Габрово?

Габрово Daily е единствената местна медия, чиито новини се отразяват всяка седмица в национален ефир

От март 2017 г. новините на Габрово Daily от нашия град влязоха в национален телевизионен ефир чрез предаването „Добро утро с БНТ 2“. Веднъж седмично с видео включване в ефира на БНТ2 се представят информационните акценти от Габрово.

Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово

След появата на портала за Габрово и габровци Gabrovo.net, през 2015 г. се появи и най-голямата онлайн медийна група за Габрово, която обединява новинарския сайт Габрово Daily, портала Gabrovo.net, видео бизнес портала biz.gabrovo.net, Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki с партньорството на няколко от най-популярните Фейсбук страници за Габрово при онлайн аудитория над 30 000 души. Целта на групата е да се предоставя навременна информация на габровци от всички сфери на живота, с максимално възможно разпространение.

Медийното партньорство на Габрово Daily прави местни събития най-успешните

Още в първите месеци след създаването си през 2014 г., Габрово Daily популяризира медийно клипа „Щастливо Габрово“. Така, само месец след премиерата си в зала „Възраждане“ и онлайн, „Щастливо Габрово“ стана най-гледаният културен и туристически тип клип за Габрово в YouTube – позиция, която държи и към момента, близо 3 години по-късно, с над 21 000 гледания.

След отразяването в Габрово Daily на първата компютърна игра за Габрово Gabroville, тя стигна и до националния ефир на БТВ и централната емисия новини.

С медийното партньорство на Габрово Daily първото издание на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest през май 2017 г. стана най-популярното културно събитие в Габрово след Карнавала. Габрово Daily публикува 14 специални статии за фестивала, а още около 50 публикации се появиха в национални медии като БНТ, БНТ2, БНР, БТА, BiTelevision, Offnews, „Сега“, Кмета.бг, Дневник, 168 часа, Uspelite.bg, в специализирани културни медии като „Площад Славейков“, Кафене.бг, „Културни новини“, Stand.bg, Public Republic, Peika.bg и др.

Габрово Daily ще продължи да се развива в посоката, която следва още от създаването си през 2014 г. Защото Габрово и габровци го заслужават. Благодаря ви, че сме заедно!

Автор: Момчил Цонев, създател и главен редактор на Габрово Daily

СТАТИЯТА Е ПУБЛИКУВАНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ГАБРОВО DAILY ТУК

Posted in WEB | ОНЛАЙН МЕДИИ, НОВИНИ.