Първият 6Fest превърна Габрово в столица на уличните изкуства

Столицата на хумора Габрово се превърна в столица на уличните изкуства благодарение на първото издание на Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest от 19 до 21 май 2017 г. Фестивалът събра български и чуждестранни улични артисти в три фестивални дни и 10 събития.

„6Fest показа, че Габрово може да бъде домакин на артистичен фестивал на международно ниво. Още с първото си издание 6Fest привлече вниманието на габровци и туристи, дори чужденци, които дойдоха в Габрово за фестивала. Участници артисти в 6Fest споделиха, че това е първият и единствен фестивал у нас, изцяло посветен на улични изпълнителски изкуства. Това е сериозна предпоставка за продължаването на 6Fest в следващи издания“ – споделя организаторът на 6Fest Момчил Цонев.

„Габрово има традиция в уличните изкуства на повече от век. Това е уникално явление за България. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се провежда народен празник с увеселителен характер, наречен „Олелийня“. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни съвременен облик. В ХХІ век Габрово може да е съвременна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се превърне в традиция“ – допълва Момчил Цонев.

„6Fest за мен беше супер преживяване, което дори промени живота ми! Щастлива съм, че толкова добри артисти дойдоха и донесоха голяма радост в нашия град“ – споделя доброволецът на 6Fest Пламена Христова. „Фестивал като 6Fest не се беше случвал досега в Габрово! За мен 6Fest беше необикновено, забавно и вълнуващо събитие“ – разказва Стефания Няголова, друг от доброволците на 6Fest и ученичка в Габрово.

Организатори на фестивала “6Fest” са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

Подробности за 6Fest може да откриете на двуезичния фестивален сайт www.6fest.gabrovo.net и на Facebook страницата www.facebook.com/6fest.gabrovo.

Паралелно с 6Fest, на 20 май, в Габрово се проведе и традиционното карнавално шествие – най-голямото културно събитие в Столицата на хумора и сатирата.

 

Ето и какво се случи на 6Fest в трите дни фестивално щастие:

6Fest се откри на 19 май пред Дома на хумора и сатирата с уличен карнавален пърформанс на Мим формация „Жар театър“ (София). Мимове и живи статуи събраха огромно множество от публика и много от посетителите се снимаха с пъстрите карнавални образи.

6Fest продължи с целодневна програма в карнавалния ден 20 май. Още сутринта пред Спортна зала „Орловец“ Мим формация „Жар театър“ покани малки и големи на карнавална работилница, за да ги обучи на основни техники на карнавала, уличните атракционни изкуства и театъра на открито – като ходене на кокили, жонглиране с топки, бухалки и рингове, въртене на пой, тояги и знамена и т.н.

В следобедните часове на 20 май 6Fest превърна Градинката с мечето до габровския театър „Рачо Стоянов“ в циркова арена. Пред насъбралото се множество се изиграха три циркови представления – на Тио Тео (Испания), „Цирк де ла Люлин“ (София) и Кара де Папа (Венецуела). Публиката се забавлява с комични изпълнения, жонглиране, каране на моносайкъл и други циркови номера. Всяко от представленията беше интерактивно и включваше активното участие на доброволци от публиката.

В централните части на Габрово – на моста „Игото“, ул. „Радецка“ и Баев мост – в следобеда преди карнавалното шествие габровци и гостите на града се забавляваха и снимаха с живата статуя Ащон Ка (Белгия, България).

Кулминацията на карнавалната вечер в Габрово на 6Fest беше светлинното шоу на „Цирк де ла Люлин“ и приятели. Непосредствено след концерта на площад „Възраждане“ и преди 3D мапинг шоуто, артистите показаха на сцената уникални светлинни ефекти и акробатични номера.

Въпреки дългия карнавален ден, 6Fest продължи и на 21 май, неделя. Още сутринта в двора на Интерактивен музей на индустрията в Габрово „Цирк де ла Люлин“ организира циркова работилница. Огромна радост за 6Fest беше, че специално за работилницата бяха дошли младежката група „Феникс“ от Козлодуй и младите габровци от „Fire shadows“.

В следобедните часове на 21 май музикални магьосници от Театър на огъня и сенките „Fireter“ зарадваха с лакомства и късмети габровци и гостите на града. Количката на магьосниците обиколи центъра на Габрово, мина през Градинката с мечето, площад „Възраждане“, ул. „Радецка“ и др.

Закриващото събитие на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest беше възпламеняващо. След концерта на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ на площад „Възраждане“, Театър на огъня и сенките „Fireter“ предизвика огромния интерес на публиката със своето огнено представление на кокили.

Posted in ПРОЕКТИ.